Når du er i New Orleans bør du prøve et sumpeeventyr - American Adventures

Når du er i New Orleans bør du prøve et sumpeeventyr

9, mars 2018
Deep South

Sumpene rundt New Orleans blir kalt Louisianas svar på Grand Canyon. Vi dro for å finne ut hvorfor.

Det er cirka en times biltur fra New Orleans sentrum til elven Pearl River som slynger seg gjennom Louisianas nærliggende sumper. Der venter flatbunnede elvebåter på å ta deg med på en uforglemmelig safari dypt inn i sumpene. Disse forbløffende våtmarkene huser alligatorer, svartbjørner, villsvin, slanger og det finnes til og med en del folk som hevder å ha sett menneskelignende skapninger løpe rundt i den tette underskogen.

Etter bare noen minutter på elven får skipper og guide Judah øye på ett par alligatorer. «De kjenner meg,» skryter han da alligatorene begynner å svømme mot båten istedenfor å flykte. Vi skjønner raskt hvorfor.

Judah har nemlig tatt med en stor pose sukkersøte marshmallows og noen pølser utgått på dato som lokkemat for alligatorene. Han fester en pølsebit på en kjepp og holder den en liten meter over vannskorpen. Som på kommando hopper en alligator til værs og snapper godbiten. Skipperen overser ikke de mer sjenerte krypdyrene heller. Han slenger et titalls marshmallows ut i vannet idet han gir gass og setter kurs for munningen til en bakevje som lukter av innestengt, råttent vann.

Snart seiler båten stille mellom majestetiske sypresstrær, trær med fargerike navn som og Red Maple Slew og videre gjennom fantastisk vakker urørt våt villmark. Man kan ikke annet enn føle takknemlighet for at man sitter under tak i båten. Man føler veldig sterkt på at det henger giftige slanger i trærne båten passerer under.

Det er plirende alligator-øyne i overflaten overalt rundt om i vannet. Noe som er lett å skjønne når skipper Judah forteller at det finnes cirka en og en halv million alligatorer bare i Louisianas sumper. Etter en stund blir du rett og slett vant til å ha dem i vannet rundt deg.

Men så plutselig går det et unisont gisp gjennom alle de 12 turistene om bord i båten. Et villsvin som lever i sumpene har fått øye på oss, hopper i vannet og svømmer mot båten. «Den kjenner meg igjen den også,» hevder Judah. «Den forventer noen søtsaker. Villsvinene som lever i sumpene simpelthen elsker marshmallows.»

Alligatorer og villsvin lever i sameksistens her i denne bakevjen vi befinner oss. «Og naturen har sin egen mørke humor,» forteller Judah. «Villsvin forsyner seg av alligatorunger mens alligatorer som overlever og blir voksne hevner seg ved å ete ett og annet villsvin.»

Det arrangeres safarier på sumpene både på dag- og kveldstid. Sjekk www.neworleansonline.com/neworleans/tours/swamptours.html

Gjør som lokalbefolkningen – kryss mississippi

The French Quarter er for turistene. Når lokalbefolkningen skal hygge seg om kveldene tar de ferjen over elven Mississippi til Algiers, ett av de eldste nabolagene i New Orleans og den eneste av de 17 bydelene på den berømte elvens vestbredd. På den gresskledde elvebredden spiller jazz- og bluesband gratis mens drikkevarer med og uten alkohol selges fra enkle boder. Atmosfæren er mildt sagt kul. Bare det å se New Orleans på den andre siden av elven i solnedgangen er verdt turen.

 

Besøk de døde

Det finnes utallige nifse historier om kister og lik som har drevet nedover gatene i New Orleans sammen med alligatorer og slanger under flommer. Derfor blir folk flest begravet over bakken. Kirkegårdene minner derfor ofte om dystre miniatyrbyer for småvokste folk. Flere turoperatører i New Orleans tilbyr guidete turer til noen av de mest spektakulære kirkegårdene. Du finner dem på New Orleans offisielle nettportal: www.neworleansonline.com