Central Park byr på 800 mål med grøntområde midt på Manhatten

Guide til Central Park

9, mars 2018
New York

Verdens mest berømte bypark ligger på New Yorks Manhattan og heter Central Park. Den er en oase midt i asfaltjungelen og fungerer både som et pustehull for innbyggerne i

metropolen og en enorm attraksjon.

Central Park er byparken over alle byparker. I høylytte, bråkete New York går det til og med an å finne fred og ro. Gratis. I Central Park på Manhattan er det om sommeren så grønt, frodig og stille at alt man hører er en mikstur av rislende vann fra kunstige små bekker og fuglekvitter.

The Boathouse i Central Park - utkikkspunkt ved innsjøen

 

Central Park – 800 mål med grøntområde

Kuperte Central Park på over 800 mål med grøntområde i hjertet av Manhattan er på de aller fleste dagene også fylt med joggere, rulleskøyteløpere, syklister, fotturister og glanende turister. For her kan man finne seg en benk og bare se på folk som spiller fotball, har piknik i det fri eller ute på sin første date, kanskje i en romantisk setting i en båt du kan leie ved Loeb Boathouse og padle rundt The Lake.

Som offentlig anlagt rekreasjonsområde er Central Park skikkelig historisk. Anleggelsen av landskapsparken mellom New Yorks 59. og 109. gate – som den gangen lå i byens nordre utkant – ble nemlig vedtatt så langt tilbake som i 1853. Landskapsarkitektene Frederick Olmsted og Calvert Vaux utformet den. Central Park fikk i 1963 hedersbevisningen ”et nasjonalhistorisk landemerke”.

Få var så glade i Central Park som Beatles-legenden John Lennon. Han bodde like ved parken – og ble drept like ved parken 8. desember 1980. Med Imagine-mosaikken i Strawberry Fields ved 72. gate, lever minnet om musikkikonet videre. Fans fra hele verden flokker seg hit med blomster og kameraer. Minnesmerket til ære for John Lennon hvor IMAGINE er skrevet i mosaikk er verdt å få med seg.

 

John Lennon Monument Strawberry Fields Forever