Route 66 - Uten Hotell - American Adventures

Route 66 – Uten Hotell

5 DAGER 4 NETTER
Kategori:

Beskrivelse

“The mother Road” ble kjent gjennom John Steinbeck’s novelle ”Vredens druer” og har vært en amerikansk kultur ikon siden den åpnet i 1926. Det begynte i tjueårene som en visjon om en asfaltert motorvei for å knytte sammen Chicago i øst til Los Angeles i vest. Da visjonen var fullført besto den av en vei over 4000 km, gjennom tre tidssoner og over åtte stater. Den knyttet Lake Michigans vindfulle kyst sammen med Stillehavet. Alle de berømte hestetråkkene som pionerene fra ”det ville vesten” ferdet langs ble samlet til ett – Route 66 var født.

Veien fikk sin plass i historien da den spilte en viktig rolle under historiske begivenheter som ”thegreatdepression” på begynnelsen av 30-årene, den andre verdenskrig og når tusenvis av amerikanere har migrert til et bedre liv i vesten. Det er få veier i verden som har vært så involvert i en nasjons historie over en så kort tidsperiode.

På denne turen kan dere kjøre inn i en svunnet tid, oppleve de 3862 kilometer selv og se hvordan Amerika reiste og ble formet fra 1920 årene til 60-årene.

Besøk noen av de mest vidunderlige handelsstasjonene, bensinstasjoner, moteller, turistfeller, kafeer og landsbyer langs denne flotte veien. Stopp og gå gjennom landsbyer som ikke har endret seg mye siden ”Interstate” veien erstattet Route 66 for mange tiår siden. Spis en ordentlig amerikansk hamburger med en mektig øl. Besøk Sky City hvor indianerne lever akkurat på samme måte som de har gjort i hundrede av år. Dette er en tur man bør gjøre minst en gang i livet og oppleve en del av den ekte amerikanske historien.

Med over 3862 kilometer blir Route 66 en laaaaang kjøretur. Vi har skreddersydd turen etter deres ønske og har følgende overnattingssteder som forslag. Turen avslutter med 3 netter i New York.Reiserute

1

Dag 1 & 2
Ankomst Chicago

Etter ankomst til Chicago O’Hare internasjonale flyplass, gå til Alamo Bilutleie og hente ut deres SUV. Bilen blir av type Ford Escalade eller lignende. Sett på GPS og kjøre til sentrum av Chicago og deres hotell City Suites Hotel. Bruk dagen til å se dere litt om i Chicago og hvile ut før den lange bilturen dere har foran dere. Se om et av Chicagos 2 baseball lag har hjemmekamp og oppleve nasjonalsporten på nært hold.

3

Dag 3
Chicago – St. Louis (480 kilometer)

I dag starter eventyret Route 66!

Mye av kjøreturen går gjennom jordbruksområdet, del av kornbeltet som deler USA, uten en skyskraper i sikte.

Den eneste større byen langs ruten er delstatens hovedstad, Springfield Ill., som har bevart sin seksjon av Route 66. Man passerer mange steder hvor lokalbefolkningen også har bevart deres del av den gamle veien, og alle annonserer stolt sin Route 66 historikk, og de fleste med minst et ekte landemerke fra den gamle veien.

I tillegg til at Route 66 går gjennom byen St. Louis, så er byen hjemsted til en av USA’s mest markante monumenter, Gateway Arch som strekker seg 190 meter i været over Mississippi. Vi anbefaler at dere tar en tur opp på innsiden til toppen av buen og får en fantastisk utsikt over byen.

Andre ting dere burde se og gjøre i St. Louis er å prøve lykken på en av elvebåtkasinoene, besøke en musikkbar med levende musikk i byen hvor ”the Blues wasborn” eller ta en guidet rundtur i verdens største bryggeri, Anheuser-Busch Brewery.

4

Dag 4
St. Louis – Springfield Mo. (340 kilometer)

Idag legger dere den mektige Mississippi bak dere og kjører sørvest langs Route 66 til Springfield, Missouri. Underveis kan dere nyte det vakre landskapet i Missouri Ozark området. Selv om motorveien I-44 som har erstattet den gamle veien tvers over delstaten, har mange skilt og store deler av den gamle hovedveien overlevd, og alle avkjørsler er bare minutter unna ”theMother Road”. Missouri har også det beste av den gamle Route 66 turistattraksjoner; Meramed Caverns, en omfattend Springfield er deres neste stopp for natten og den åndelige hjemmet til Route 66. Det var her i 1926 at planene for Route 66 ble lagt, og byen har bevart mye av den gamle veiens fasader langse samling kalksteinsgrotter med den mest ”over-the-top” omvisning man kan ta.

Springfield er deres neste stopp for natten og den åndelige hjemmet til Route 66. Det var her i 1926 at planene for Route 66 ble lagt, og byen har bevart mye av den gamle veiens fasader langs
St. Louis Street, så vel som den flotte “Chestnut Expressway”. Springfield er også anerkjent som det stedet hvor “Wild” Bill Hickok drepte medgambler Dave Tutt tilsynelatende fordi Tutt hadde på seg en klokke han hadde vunnet i et kortspill fra Hickok. En plakett på bytorget forteller en av de mange versjonene av historien. Et sted man må ”oppleve for å tro det” er The World’s Greatest Sporting Goods Store,” sammen med titusener av sportsprodukter har de et 530.000 liters akvarium, en 12 meter høy foss og sin egen McDonalds i butikken.

5

Dag 5
Springfield – Tulsa – Oklahoma City (520 kilometer)

Dag 5 Springfield – Tulsa – Oklahoma City (520 kilometer)

Route 66 passer kanskje aller best i delstaten Oklahoma, og har mer kjørbar vei av dette ikonet enn noen annen delstat, veien følger naturlig landskapets konturer som om den alltid har vært der. I nedgangstidene under ” the Great Depression” i 30-årene satte 15% av Oklahomas befolkning seg i sine biler nedover Route 66 med alt de eide og med håp og drømmer om et bedre liv på vestkysten. Denne biten av reisen tar dere gjennom den delen av landet hvor Kiowa, Apache og Comanche indianerne hadde sine jaktmarkeder, og senere ble territoriet brukt av cowboyer og fredløse, så langs berømte Cherokee Strip.

Oklahoma City, som ble kalt “Mighty Pretty” i Nat King Coles sang “Get Your Kicks On Route 66”, har virkelig gjennomgått en forvandling siden oljeindustriens sammenbrudd i 1980 åra. Byen har en interessant fortid, som dreier seg rundt tidligere oljeforekomster som skapte flere oppgangs og nedgangsperioder opp gjennom årene. En annen viktig milepæl i byens historie var ”the great Land Rush” i 1889 hvor land som var lovet til indianerne for evig tid, ble tildelt 1000 hvite nybygger.

Oklahoma City har i den nyere tid også blitt kjent for terrorist bombingen mot regjeringsbygget som tok 168 menn, kvinner og barn i 1995. Idag er det bygd en park til minne for ofrene der hvor bygget sto. Et tilstøtende museum forteller historien om bombingen, gjerningsmennene og deres ofre.

Ta også en kveldstur langs kanalen i ”Bricktown Warehouse District”, et nyrenovert område med masse sjarme. Her finner man mange avkafeer, barer og restauranter, og et livlig natteliv som passer både store og små.

6

Dag 6
Oklahoma City – Amarillo (420 kilometer)

Idag kjører dere til områdene hvor Cheyenne og Arapaho indianerne bodde, disse slettene var også hjemsted for de mange bisonflokkene som indianerne jaktet. Langs Route 66 bør dere stoppe innom byene Hydro, Elk City, Sayre og Erick som alle gir et glimt av svunnet tid.

Over grensen til Texas Panhandle og møte med cowboyland, oljefeltenes boregjenger og selvgjorte millionærer. Texas Panhandle var den sørlige delen av de buffalorike gresslettene i “the Great Plains”, befolket av omflakkende bander av Kiowa og Comanche indianere så sent som for 100 år siden. Nå har olje og gassproduksjon, veitransport, Route 66 turisme, sammen med landbruk blitt regionens viktigste inntektskilde.

Route 66 ble erstattet med Interstate 40 det meste av veien tvers over Texas, men i mange spøkelsesbyer som Mclean, Shamrock, Vega og The Yellow Rose of Texas; Amarillo overlever US-66 med butikker og kafeer langs veien. Noen få utvalgte er fremdeles åpne for en kopp kaffe og en smak av gamle dager.

Amarillo er en ekte cowboyby og er fremdeles sentrum for den lokale ranchindustrien, og håndterer over 2 millioner kyr hvert år. Her kan du gå forbi gammeldagse våpenbutikker og salmakere, besøke autentiske honky-tonks (cowboy-buler), se den 80.000 kvadratmeter store krøtterinnheiningen hvor auksjoner avholdes og spise og drkke med cowboyene på deres favoritt veikroer.

Vi kan anbefale Golden Light Café kjent for sine burgere, hjemmelagde ”hot sauce”, stuing med grønn chili pepper og ”Frito” pai. Amerillo er kanskje best kjent for sine steakhouse, og kanskje den mest kjente er Big Texan Steak Ranch, som åpnet under glansdagene til Route 66 med å tilby deres berømte gratis 2 kilos biff (72-ounce steak)! Gratis forutsatt at man spiser opp hele biffen med bordet full av salat, bakt potet og dessert innen en time..

7

Dag 7
Amarillo – Tucumcari (200 kilometer)

Når dere forlater Amarillo, pass på å besøke Cadillac Ranch, som har ti klassiske Cadillacer halvveis nedgravd i sanden….alt for kunsten. Mens dere kjører vestover, stopp innom den lille byen Adrian og Midpoint Cafe. Et ypperlig sted for en matbit. Dere er nå kommet halvveis på Route 66 mellom Chicago og Los Angeles.

Fortsett vest gjennom området med ”tumbleweeds”, kyr, bomull og olje, og over grensen til New Mexico, kjent som ” Land ofEnchantment’ og det som engang var jaktmarkedene til Comanche indianerne.

Stopp for natten er i Tucumcari, byen som kanskje har hatt den beste Route 66 annonsekampanjen i sin tid med hundrevis av skilt langs veien med “TucumcariTonight—2,000 Motel Rooms”. Idag er det bare et beleilig overnattingssted, men besøk Blue SwallowMotel som magasinet Smithsonian kalte det siste, beste, og mest gjestfrie av de gammeldagse motellene. På andre siden av veien for Blue SwallowMotel er et annet landemerke, indianerteltet foran den gamle TeePee Trading Post, som idag selger ”SomeDamb Fine Stuff”.

Buddy Holly fans vil kanskje ta en tur sør til byen Clovis sør for Tucumcari. Clovis er en stor jernbane og ranchingby og det stedet hvor Buddy kom for å spille inn klassikere som ”Peggy Sue” og ”That’ll be The Day”.

8

Dag 8
Tucumcari – Albuquerque (290 kilometer)

Videre vestover hvor I-40 følger den gamle Route 66. Den lille byen Santa Rosa var et populært stoppested for mange, ikke minst for et måltid på Club Cafe. ”The Original Route 66 Restaurant Since 1935”. Takket være skilt langs veien milevis i begge retninger, utsmykket med det smilende ansiktet til ”the Fat Man”, ble Club Cafe berømt over hele USA for sin meny. Den stengte i 1992, men dens arv (og Fat Man logoen) lever videre på Joseph’s den dag idag.

Andre attraksjoner i byen er Blue Hole, en 24 meter vidt og 73 meter dyp brønn fylt med vann så krystallklart at det kommer dykkere langveis fra for å trene på deres undervanns ferdigheter. En del av Route 66 som ikke lenger har veidekke og gir en opplevelse på hvordan veien var før i tiden når mindre enn halvparten av Route 66 hadde dekke.

Videre vest kan dere stoppe ved utrolige Tinkertown, en ganske fabelaktig samling av over tusen fint utskjæret miniatyr trefigurer utstilt i en falleferdig bygning lagd delvis av glassflasker og sykkelhjul, skapt gjennom de siste 50 årene av Ross og Carla Ward og familien. Det er umulig å beskrive alt som er her. Et eksempel er et utstillingsskap med over hundre plastfigurer som man bruker på toppen av bryllupskaker. Et ordentlig originalt og snodig sted, og kanskje kan man oppsummere stedet på denne måten; ”Vi gjorde alt dette mens du så på TV.” Dalai Lama elsket det, og det vil dere også.

Videre vestover til overnattingsstedet for natten i byen Albuquerque.

9

Dag 9
Albuquerque

Når dere nå er nesten halvveis gjennom eventyret er det på tide med en pause fra hovedveien og tilbringe litt tid rundt i New Mexico’s største by, som ligger ved den mektige Rio Grandeelvens bredder. Albuquerque er en livlig by og har en av de beste strekningene av Route 66 langs dens hovedgate med veikroer, moteller og blinkende neonskilt.

Ting å gjøre på dagen vil være et besøk til Aztec Motel, et motell fra 1930 årene i pueblostil, nå et galleri for kunst og skulpturer. Besøk gamlebyen som gir dere et lite innbikk i Albuqurques spanske kolonifortid. Det er også mange butikker og restauranter rundt den grønne byparken.

Dere burde også besøke Puebloindianernes kultursenter. Et flott museum som viser historien fra Anasazi opp til Pueblo opprøret i 1680, et meget interessant sted for de som ønsker å forstå menneskene som bodde i regionen for mange hundre år siden.

10

Dag 10
Albuquerque – Holbrook (373 kilometer)

Idag kjører dere ut av byen og følger I-40 og gamle Route 66 gjennom den vestre delen av New Mexico og inn i Navajo Indianerreservat. Se landskapet forandrer seg fra furuskog til platåfjell av sandstein mens dere kommer nærmere til den vestlige regionen av Canyonlands.

Et sted det er verdt å stoppe er New Mexico Mining Museum ved Gants med fullstendig gjenskapning av uraniumgruvene, det vulkanske landskapet El Malpais National Monument, utgravingen av en pueblolandsby datert til 1200 e.Kr. og helleristningene hvor den lokale urbefolkningen beskrev livet for mange hundre år siden.

Faktisk er disse to siste stoppene begge på en sløyfe avRoute 66 på highway 53, som passerer gjennom Zuni og Navajo Indianer Reservat, ved foten av de 2.700 meter høye Zunifjellene. Utsikten her er kanskje den beste i hele New Mexico.

Denne veien tar dere tilbake til Route 66 ved den fasinerende byen Gallup. Grunnlagt i 1881 når Santa Fe-jernbanen kom forbi, og Gallup ble kjent som innfallsporten til indianerland takket være at byen var den største ved Navajo og andre indianerreservat i området. Gallup har noen av de største handelsplassene og en av de beste strekningene med neonskilt dere vil oppleve langs Route 66.

Så fortsetter dere vestover og krysser grensen til Arizona, denne seksjonen av Route 66 har dessverre blitt borte med tiden og er begravd under I-40. For samme grunn anbefaler vi at dere fortsetter til dere kommer til Petrified Forest National Park for et kort besøk. Herfra kjører dere videre til Holbrook.

Holbrook har noen fine steder for et matbit og har beholdt mye av sin gamle Route 66 historie. Et koselig sted å besøke er Navajo Indian County Museum i det gamle Navajo fylkestinghuset. Samlingen er vidtspennende og inkluderer en tur ned til de gamle fengselscellene som ble brukt fra 1899 til 1976. Museet har også en oppvisning med indianerdansere på sommerkveldene.

11

Dag 11
Holbrook – Grand Canyon (290 kilometer)

Idag skal dere ikke bare kjøre på Route 66, dere kan ikke være nærme et av verdens syv naturlige underverker uten å ha muligheten til å stå på kanten av fasinerende Grand Canyon. På Route 66 med et stopp i Winslow for å posere på det gatehjørnet som ble berømt takket være Eagles sangen ”Take It Easy” som starter med ”Standinon a corner in Winslow Arizona” . Stopp også ved meteorkrateret, lagd av en meteor for 50.000 år siden og måler 160 meter dyp og har en omkrets på 1,5 kilometer. Så videre gjennom Winona, som blir nevnt i sangen ”Getyour kicks onRoute 66” og til byen Flagsaff. Her kan dere besøke LowellObservatoriumet hvor planeten Pluto ble oppdaget i 1930 og underveis til Grand Canyon stopp ved Museum of Northern Arizona, hvor de har en stor detaljert utstilling av de forskjellige kulturene i nordre Arizona, fra forhistoriske Puebloanos til moderne Hopi, Nacajo og Zuni.

Ikke bli for lenge, det er fremdeles nesten 100 kilometer fra Flagstaff til dere kommer til Grand Canyon, 320 kilometer lang, 1,5 kilometer dyp og 10 – 25 kilometer vid og kanskje den flotteste utsikten man kan finne noen sted. Bruk litt tid på ”the Rim”, nyt utsikten og besøk 3D IMAX kinoen eller opplev Gand Canyon fra luften i enten fly eller helikopter.

12

Dag 12
Grand Canyon – Las Vegas (480 kilometer)

Kjør sørover etter frokost og kom inn på Route 66 ved Williams. Dette er den siste byen som ble lagt øde når Interstate 40 ble bygget. William tviholder stolt på seg sine tradisjoner, så det er verdt å gjøre et besøk av sentrum før dere skal videre vestover igjen langs Route 66. Når dere kommer til den lille byen Seligman, er dere på det som nå kalles Old Route 66 Loop. Dette er kanskje den mest stemningsfulle strekningen som går nordover til Hualapai Indianer Reservat og nå spøkelsesbyer p.g.a. I-40. Fortsett gjennom den gamle jernbanebyen Hackberry for så å komme til Kigman. Her er det masser av Route 66 minner langs veien uten for byen, men med en del kilometer igjen er det bare å fortsette videre nordvest av Route 66 for et besøk i det alltid så populære Las Vegas.

12

Dag 12-15
Las Vegas

Det er så mye å gjøre i denne byen som aldri sover, så her kan dere parkere bagasjen på rommet og ha det litt moro. Det er alt for mye å gjøre i Las Vegas til å rekke alt på en dag, så vær selektiv og kos dere, for Vegas er moro på dagen, men det er på kvelden at magien starter.

Circus Circus Hotel er rett ved ”The Strip” så vi anbefaler en gondoltur i Venetian Hotel og en spasertur gjennom de romerske gatene i Caesars Palace og se ”The PirateShip Show” foran Treasure Island Hotel og vulkanutbruddet foran Mirage. Gå sørover til Bellagio som har bygd en kopi av Comoinnsjøen hvor store vannfontener danser til musikk daglig. Dette blir best opplevd om kvelden når lys blir lagt til dette spektakulære showet. Ta også en tur inn på Ballagio som er et fantastisk hotell på både innsiden som utsiden. Ta en tur innom Tickets2Nite på ”The Strip” mellom Aladdin og MGM Grand når de åpner kl. 10.30 og få halv pris på kveldens showbilletter før dere går til MGM Grand for å se løvegården.

Det er utrolig mange steder å spise, drikke og bruke penger i kasinoene og mange hoteller som f.eks. Paris og Aladdin som det også er verdt å besøke, men dette er en 5 kilometers spasertur, så det blir ikke mye tid til overs, hvis dere skal rekke en bedre middag og et show.

15

Dag 15
Las Vegas – Los Angeles (470 kilometer)

Den siste strekningen på dette Route 66 eventyret og hvis dere ønsker å kjøre så mye som mulig på den gamle veien så må dere sørover for å komme inn på veien igjen ved Needles California, som har fått navnet fra fjellgruppen spisse steinspyd som ligger rett ved der I-40 krysser Coloradoelven. Hvis dere ønsker, så kan dere dra sørvest over til Barstow og slippe det store ørkenlandskapet som om sommeren kan ha temperaturer mellom 40 og 50 grader celsius. Barstow var et stort vannhull mellom Los Angeles og grenseområdet i Arizona og har noen få minner om Route 66, men idager det ikke mer enn et stopp for langtransport og jernbanen.

Videre øst til Victorville hvor Route 66 overlever som en ”gammel vei” for å komme seg over Mojaveørkenen. Den 60 kilometer lange ruten kalles ” National Old TrailsHighway” og går parallelt med jernbanesporene og den, som regel, uttørkete Mojavaelven, forbi små byer som Oro Grande, som fremdeles har en stor sementfabrikk og skraphandlere langs veien. I Victorville kan man besøke California’sRoute 66 Museum, (stengt tirsdag og onsdag), med en liten men stadig voksende samling av skilt, fotografier og memoarer.

Så skal dere vestover over Cajon passasjen gjennom San Bernardino, Fontana (fødestedet til motorsykkelklubben Hell’s Angeles) og videre til Pasadena, som nå er en forstad som fortsetter å vokse østover fra Los Angeles sentrum. I Pasadena krysser dere over ColoradoBoulevard Bridge som lenge har symbolisert inngangen til Los Angeles, og dere oppdager at Route 66 overraskende nok fremdeles er inntakt gjennom byen og er nå markert med prominente beige veiskilt med ” HistoricRoute 66 1935–1964”. Følg veien til den går mot slutten ved Santa Monica, og et lite stykke fra hotellet deres for de to siste nettene på denne turen.

15

Dag 15 – 17
Los Angeles

En hel dag til å fullføre deres symbolske reise bare noen få kilometer ned Route 66 hvor den hadde sin slutt ved Stillehavets bredder i Santa Monica, noen kvartaler nord for Santa Monica Pier.Pieren har en liten fornøyelsespark og en flott liten karusell. En strandpromenade går sørover til Venice Beach Pier, hjerte av bohemenes L.A., men nær hvor Santa Monica Boulevard ender ved Ocean Boulevard er det satt opp en messing plakett som markerer den offisielle slutten på Route 66, Amerikas hovedgate, også husket som ”Will Rogers Highway”, en av mange navn som den gamle veien er blitt kalt oppgjennom årene. Plaketten beskriver Rogers som en ”Humorist, Globetrotter og God Nabo”, ikke dårlig for en cowboy fra vesten.

Det er selvfølgelig tonnevis av ting å gjøre i Los Angeles, en hel rekke fornøyelsesparker som dere kanskje vil besøke, som f.eks. den originale Disneyland. Kjør langs Sunset Boulevard og den berømte Sunset Strip til de velstående bydelene Beverly Hills og Bel Air, hjem til de rike og berømte i Hollywood. Ta en tur ned Rodeo Drive og besøk hotellet gjort kjent fra filmen PrettyWoman, The Regent Beverly Wiltshire og hvis dere fremdeles har tid hvorfor ikke besøke det verdenskjente Getty Center Museum.

18

Dag 18
Avreise fra Los Angeles til Norge (eller hva med åforlenge reisen med stopp i New York)